Home Testing Forum
Options

40 drs 1852 translation test

SYRACUSIANSYRACUSIAN Posts: 6,448 ✭✭✭✭
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ $19.500 (1973)

Ενα Ελληνικον νομισμα ονομαστικης αξιας 40 δραχμων του 1852 επωληθη προς $19000 -η οποια θεωρειται η υψηλοτερα τιμη πωλησης ενος ξενου νομισματος- εις την δημοπρασιαν της συλλογης του Αλφρεντ Γκλομπους απο τον (οικο ) Στακς κατα το τελος του περασμενου ετους. Το νομισμα, εν εκ των δυο γνωστων ειχε αξιολογηθει ως σχεδον εξαιρετικο.Προηγουμενως αποτελουσε τμημα της συλλογης Ντρεεσμαν και κατα την προηγουμενην πωλησιν του ειχε ανελθει μονον εως τας 9100 γκιλντερς (περιπου $2250) προ πενταετιας.

Ο οικος Στακς εκοινοποιησεν οτι ο αγοραστης ητο ιατρος εξ Ανατολης ο οποιος το ηγορασεν εν μερει λογω του ενδιαφεροντος του προς την νομισματικην και εν μερει λογω της καταγωγης του.

Εις το βιβλιον του, Νεωτερα Ελληνικα Νομισματα, ο Ζ.Π.Ντιβο αναφερει οτι εκοπησαν συνολικα 8 τεμαχια του συγκεκριμενου νομισματος, των 40 δραχμων του 1852,αλλα προσθετει οτι γνωριζει την υπαρξη μονον 2 εξ αυτων, το τεμαχιο που μολις επωληθη και αλλον ενα ευρισκομενον εις το μουσειον Μπενακη των Αθηνων.

Η τιμη των $19000 ητο η υψηλοτερα της δημοπρασιας, αλλα μονον εν εκ των πολλων ρεκορ που επραγματοποιηθησαν εκει. Η πλειοδοσια ητο τοσον εντονη, ωστε το καθε τμημα της διηρκεσε πλεον των 4 ωρων, η υπερδιπλασιον χρονον του αναμενομενου.

"Ητο μια αγρια και συναρπαστικη πωλησις" ανεφερε ο κ.Χαρβευ Στακ, εκ των ιδιοκτητων της εταιρειας. "Η πλειοδοσια ανηρχετο κατα τον κανονικον ρυθμον, περιπου 5% και εις εκαστον λαχνον ειχαμε περι τας 16 με 18 ανερχομενες προσφορες. Πολλοι εκ των λαχνων ηρχιζαν απο $150 και κατεληγαν εις τα $900 η και επιπλεον αυτων." Σχεδον εκαστος λαχνος επωληθη εις πλειοδοτας παροντες εν τη αιθουσει και σχεδον εκαστος λαχνος δημιουργησε και ρεκορ. Περισσοτεροι του 80% των λαχνων επωληθησαν εις πλειοδοτας εξ Ευρωπης, συμπεριλαμβανομενων συναρπαστικων τεμαχιων του Αμερικανικου τμηματος της δημοπρασιας.

Ολοι οι 1052 λαχνοι προηρχοντο απο την συλλογην χρυσων Αμερικανικων και ξενων νομισματων του Αλφρεντ Ρ. Γκλομπους. Ο κυριος Γκλομπους ο οποιος ειναι προεδρος εταιρειας χημικων ηρχισεν να συλλεγει νομισματα το 1957, κατα την εκφρασιν του κ.Στακς ,"με τοσην σφοδροτητα ,η οποια συναγωνιζεται τα επιτευγματα του εις την επιστημονικην του ερευνα." Εξ αρχης,ητο ιδιαιτερως αφοσιωμενος εις τα χρυσα νομισματα, "διαρκως αναζητωντας αυτα τα οποια διεθεταν εξαιρετικην εμφανισιν και με απειρακτην πατινα, ανεξαρτητως κοστους."

Το κοστος δεν απετελεσε εμποδιον ουτε δια τους περισσοτερους πλειοδοτας της δημοπρασιας ,οι οποιοι ωδηγησαν τις τιμες εκαστου λαχνου εις νεα υψη.Το 40δραχμον δεν ητο το μοναδικον Ελληνικον νομισμα της δημοπρασιας το οποιον ωδηγηθη εις δυσθεωρητα υψη. Εν 100δραχμον του 1876, ακυκλοφορητον, απεφερε $8500 και εν 50δραχμον του 1876 εις εξαιρετικην καταστασιν, απεφερε $4000.

Τα Βρεταννικα νομισματα ητο και αυτα μεταξυ των ακριβωτερων λαχνων.Ενα δοκιμιον 2 λιρων του 1820, εις σχεδον τελειαν προυφ καταστασιν επωληθη προς $5250 ,και 5 γκινεες του 1701 εις ακυκλοφορητον καταστασιν απεφεραν $3100.Αλλα αξιοσημειωτα νομισματα της δημοπρασιας περιελαμβαναν εν Ολλανδικον ακυκλοφορητον 20 γκιλντερς του 1810, το οποιον απεφερεν $5250, εν ποντ Νοτιου Αφρικης ακυκλοφορητον, κοπης 1874 απεφερεν $5000, εν Ελβετικον διπλουν δουκατον Ρηνανιας, εξαιρετικον, απεφερεν $4250, εν Γαλλικον διπλουν Λουδοβικιον κοπης 1640, σχεδον ακυκλοφορητον $4200 και εν Ισπανικον 320 ρεαλ του 1812 ,εξαιρετικον, απεφερεν $3800.

Η αιθουσα της δημοπρασιας, εις το ξενοδοχειον Σερατον της Νεας Υορκης, ητο καταμεστη ανα πασαν στιγμην, με συλλεκτες και εξουσιοδοτημενους αντιπροσωπους απ'ολην την υφηλιον, πλειστοι εξ αυτων ενεργοι πλειοδοτες."Μια τεραστια ζητησις δια πραγματικα σπανια νομισματα εχει αναπτυχθει κατα την διαρκεια του παρελθοντος ετους" ανεφερεν ο κ. Στακ, αναλυοντας τα αποτελεσματα της δημοπρασιας. Τοσον οι Αμερικανοι οσον και οι ξενοι συλλεκτες -καθως και αλλοι αγορασται- αναζητουν να τοποθετησουν τα χρηματα των εις εξαιρετικης σπανιοτητας νομισματα, τα οποια θα ανελθουν εις αξιαν εν μεσω ενος πληθωριστικου περιβαλλοντος. "Η ζητησις αυτη εχει ανελθει εκ του παρελθοντος Ιουνιου" προσεθεσεν.

"Ιδιαιτερως οι Ευρωπαιοι,ανησυχουν ιδιαιτερως με τας διακυμανσεις των -εν κυκλοφορια- χαρτονομισματων,και αυτο,εν συνδυασμω με την ευμαρειαν την οποιαν τωρα απολαμβανουν,τους εχει προτρεψει να συλλεγουν σπανια νομισματα."

"Η νομισματικη εχει υπαρξει μια εκ των ολιγωτερον προεβληθεντων τομεων των συλλεκτικων εις ορους της σταθεροτητας της" παρετηρησεν. "Τωρα ομως ερχεται εις το προσκηνιον." Προεβλεψεν οτι πολλα νομισματα θα ανελθουν εις το υψηλοτερον επιπεδον των πενταψηφιων αριθμων" κατα το προσεχεν ετος, καθως η ζητησις οχι μονον παραμενει αλλα και ενισχυεται.
Dimitri



myEbay



DPOTD 3
Sign In or Register to comment.